Ce este venitul de bază necondiționat?

Venitul de bază necondiționat este un sistem de protecție socială, asigurată de guvern sau de altă instituție publică, în care fiecare individ primește în mod regulat o anumită sumă de bani, menită să îi asigure existența, în mod absolut necondiționat și în mod absolut independent de existența sau nivelul altor venituri obținute din alte surse (de exemplu, venituri obținute din muncă). Pentru a obține venitul de bază necondiționat, oamenii nu trebuie să aducă nicio dovadă a necesității unui ajutor social și nu trebuie să presteze niciun contraserviciu în schimbul banilor.

O sumă suficient de mare de bani, obținută lunar, în mod necondiționat, ar oferi fiecărui om materialele necesare pentru a-și construi baza  existenței – mâncare, adăpost, acces la utilități – astfel încât pe această bază să poată fi construite în mod voluntar, creativ și inovativ, niveluri noi de existență.

  • Venitul de bază necondiționat ar eradica foametea și sărăcia.
  • Venitul de bază necondiționat ar reda respectul de sine și demnitatea celor care trăiesc în prezent în mizerie.
  • Venitul de bază necondiționat ar elimina orice formă de muncă forțată sau injust remunerată, pentru că oamenii care nu se tem pentru supraviețuirea lor au puterea de a alege unde și în ce condiții lucrează.
  • Venitul de bază necondiționat ar permite oamenilor sa aleagă ce vor să facă în viață, ceea ce ar conduce la o economie mai eficientă și la oameni mai fericiți.

Ideea unui venit de bază necondiționat prinde contur în tot mai multe zone din lume, printre care: Canada, Statele Unite, Olanda, Franța, Noua Zeelanda, Finlanda, Elveția, țări care derulează proiecte pilot și experimente pentru a studia efectele unui astfel de sistem.

Criticii acestei idei se întreabă de unde vor proveni fondurile – primele propuneri pentru strângerea fondurilor în vederea implementării venitului de bază necondiționat presupun eliminarea pensiilor și a asigurărilor sociale și suprataxarea veniturilor foarte mari și a produselor de lux. O altă întrebare des întâlnită este modul în care se va schimba comportamentul oamenilor dacă nu vor mai fi nevoiți să muncească pentru a supraviețui – toate studiile arată că efectele asupra comportamentului oamenilor sunt benefice atât din punct de vedere social, cât și economic.

Unul dintre cei mai mari susținători ai venitului de bază necondiționat este Scott Santens – americanul din New Orleans, care a devenit recent primul om care beneficiază de o formă de venit de bază necondiționat, asigurat printr-o platformă de multifinanțare. Scott primește 1.000$ pe lună cu ajutorul a 150 de oameni – de la ingineri Facebook și artiști, până la simpli oameni care cred că toată lumea merită sa primească un venit de bază necondiționat. Puteți să îi urmăriți activitatea pe blog și pe The Huffington Post, iar pe platforme sociale il găsiți pe Twitter, Facebook, Instagram și Reddit.

Pentru cei care preferă să citească în limba română, l-am contactat pe Scott Santens și avem acordul lui necondiționat – așa cum ar trebui sa fie și venitul de bază 🙂 – să ii traducem articolele și să le publicăm și promovăm în România.

Vă invităm să aflați răspunsul la multe dintre întrebările legate de venitul de bază necondiționat în articolele ce vor fi publicate cu regularitate pe site și să deveniți susținătorii acestei inițiative. 🙂