De ce să susținem ideea unui venit de bază necondiționat?

Pentru a avea o reprezentare mai clară a argumentelor invocate de Scott Santens în acest articol și a motivului pentru care un venit de bază necondiționat ar genera o situație de câștig pentru toată lumea, ne-am gândit că e util să explicăm fie chiar și la nivel foarte superficial ce înseamnă cererea și oferta și cum se formează ele în piață.

Într-un model foarte simplist și în sensul ideii exprimate în articol, cererea reprezintă nevoia oamenilor de bunuri și servicii, contorizată în piață doar prin acțiunea acestora de a cumpăra. În mod similar, oferta reprezintă cantitatea de bunuri și servicii oferită de agenții economici pe piață, dimensionată în funcție de cumpărăturile oamenilor.


Textul de mai jos este un extras din articolul publicat iniţial în limba engleză, cu titlul „Why Should We Support the Idea of an Unconditional Basic Income?”, pe Medium.com, în 2 iunie 2014.


Piața funcționează ca un mijloc de a afla ce vor oamenii, cât de mult vor ceva, și modalitatea de a le furniza acel ceva.

Să luăm exemplul pâinii. Producătorii de pâine produc pâine și o vând în magazine, astfel încât oamenii care au bani să o poată cumpăra. Dacă pâinea nu se cumpără, atunci se produce mai puțină. Dacă toată pâinea e cumpărată, se produce mai multă. Cei care produc pâinea nu iau o decizie de tip descendent cu privire la cantitatea de pâine pe care să o producă. Ei ascultă mișcările pieței și decizia este de tip ascendent.

Folosind acest sistem, doar cei care au mijloacele necesare să plătească pentru pâine au o influență asupra producției. Există persoane care nu pot influența în niciun mod lucrurile, pentru că nu au bani. Singurul mod în care piața poate funcționa eficient și eficace pentru a determina ce ar trebui să se producă, căt să se producă și unde să fie distribuite produsele, este ca fiecare om să dețină mijloacele pentru a putea fi luat în calcul atunci când se decide producția. Cum obținem această îmbunătățire a pieței capitaliste?

Cu un venit de bază necondiționat

Garantând fiecărui om un minim de voce pentru a se face auzit în piața de bunuri de bază și servicii – ca mâncarea și căminul – putem sa ne asigurăm că acestea sunt create și distribuite mai eficient. Este irațional să fie produsă pâine doar pentru 70% din populație, pornind de la premisa că aceasta reprezintă cererea pentru pâine, când în realitate 80% din populație are nevoie de pâine, dar 10% au zero mijloace pentru a-și face vocea auzită în piață. Producătorii de pâine ar fi fericiți să vândă mai multă pâine și consumatorii de pâine ar cumpără fericiți mai mult. În această situație s-ar determina corect cantitatea potrivită care trebuie produsă.

Asta înseamna venit de bază necondiționat. O situație de câștig reciproc pentru piață și cei care alcătuiesc piața. E un mod de îmbunătățire a capitalismului și a democrației, prin garantarea unui minim de voce pe piață fiecărui om.

Deci de ce să susținem venitul de bază necondiționat? De ce am fi susținut abolirea sclaviei în secolul 19? De ce am fi susținut dreptul de a vota al oamenilor care nu erau bărbați, albi și bogați? De ce am fi susținut aselenizarea pe Lună? De ce am fi susținut încetarea războiului din Vietnam sau inițierea războiului lui Lyndon B. Johnson împotriva sărăciei?

Pentru că vrem să facem lumea noastră un loc mai bun. De asta.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *